Viteza, bat-o frâna!

Când suntem anunțați că „vin scumpirile” la alimentele de bază, ne rugăm ca acestea să o ia vinerea, pe DN1. Când ne întreabă retoric vreo televiziune dacă știm când „ajunge” și la noi taxa auto, sperăm să aleagă ruta Sibiu-București, pe Valea Oltului. Ar întârzia suficient cât să ne obișnuim cu ideea. Sau, și mai bine, intră în Capitală, trece de Guvern (că o redirecționează Waze departe de intersectia din Victoriei) și o apucă de nebună pe A3, unde istoria va consemna că a ramas blocată în cozile de la pod.

In România, toți circulăm pe slow motion. Cu toate acestea, suntem pe locul 1 in Uniunea Europeană la mortalitate în urma accidentelor rutiere, cu 96 de decese la milionul de locuitori. Desigur, ar contribui aici și permisele date pe valută forte, dar asta e o altă discuție penală.

Revenind la viteză, este oarecum de înțeles de ce, după 4 ore petrecute bară la bară între Bușteni și Nistorești, ești tentat să-i dai cox de cum te vezi pe două benzi drepte la Baicoi (no ofense). Dacă vreun „mormoloc” cu 100km/h îndrăznește sa ocupe abuziv banda a doua, simți furnicături din pedale până-n semnalizator. Te apucă un spasm necontrolat și incepe o feerie de lumini, semnale stânga și flash-uri, mai să zici că suntem in discoteca din Eforie, ’96. Simți o mândrie de conquistador cu fiecare masină pe care o depășești.

E dreptul tău, nu? Ai îndurat destul in ultimele ore să citești foarte de aproape placuța de înmatriculare din fața ta, nu? Plus că tu ți-ai luat mașină cu peste 200 de cai-putere și toți vor să gonească pentru tine! Iar creditul ăla pe 10 ani (căci da! mașina e o nevoie personală) trebuie să-și merite dobanda variabilă!

Nu sunt ipocrită, îmi place viteza. Cea rezonabilă. Cea care e în acord cu traficul, condițiile meteo si experiența mea la volan. Am permis de 20 de ani, niciun accident la activ (bonus malus 9, ha!) și o singură amendă radar. N-ai cum să conduci în primul an de șoferie asa cum o vei face după 10 ani, indiferent cât de pregatit te simți. Nu trebuie sa accelerezi aiurea, doar pentru că asculți AC/DC la maximum. Nu muzica, nu gagica din dreapta, nu prietenii, nu puterea mașinii sunt răspunzătoare pentru viața ta! E dovedit științific că, dacă circuli cu o viteză de 100km/h și frânezi, masina se va opri în 105,8 metri! Distanță suficienta să faci ravagii, ție și altora!!! E cool să fii viu și întreg, nu pilot de curse pe drumuri publice.

Ce m-a ajutat pe mine în toți acești ani? Am câteva reguli sfinte, care sper să-mi îngăduie să mor de bătrânețe: păstrez distanța fată de mașina din fața, nu schimb niciodată banda fără să mă asigur foarte bine, nu fac depășiri la limită, nu merg prea tare, dar nici prea încet și accelerez doar cât să mă simt în siguranță și nu la exerciții cardio. Pulsul crescut e un indicator excelent că NU faci ce trebuie. #ascultă-ți inima! 🙂

Din aceeasi categorie