Asigurare rca >> Clase Bonus Malus

Clase bonus malus

Sistemul bonus malus a fost creat pentru rasplatirea soferilor atenti in trafic si penalizarea celor care produc accidente. Sistemul bonus malus este format din categoria de baza B0, 8 clase de bonus si 8 clase de malus; clasa B0 este atribuita unui nou asigurat, fara istoric in asigurare.

Perioada de referinta este anul calendaristic anterior datei de emitere a contractului RCA. Pentru a primi reducerea maxima este nevoie ca timp de 8 ani consecutivi sa nu produci niciun accident. In cazul in care detii mai multe autoturisme, vei beneficia de aceeasi clasa de bonus malus pentru toate masinile.

De cand au aparut clasele de bonus malus?

Sistemul bonus malus reprezinta o initiativa de responsabilizare a conducatorilor auto, pusa in aplicare incepand cu 1 ianuarie 2010 prin normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Sistemul bonus malus presupune acordarea de reduceri la prima RCA conducatorilor auto care nu au provocat accidente si daune rutiere si majorari ale acesteia in cazul celor care au produs unul sau mai multe accidente pe parcursul anului anterior de asigurare.

Practic, conform acestui sistem, pretul politei RCA va creste sau va scadea in functie de cat de incarcat sau de curat este istoricul rutier al soferului. Tariful politei RCA este influentat de sistemul bonus malus, astfel ca reducerea de pret poate varia intre 5 si 50%, in timp ce penalizarile pot aduce majorari de pret intre 10 si 80%.

Cate clase bonus malus sunt?

Sistemul bonus malus e format din categoria de baza B0, ce este atribuita unui asigurat nou, fara istoric in asigurare, plus opt clase de bonus si opt clase de malus. La stabilirea reducerilor sau a penalizarilor, asiguratorii RCA vor lua in calcul accidentele pentru care se platesc daune si pentru care conducatorul este responsabil partial sau total in anul anterior intrarii in vigoare a contractului RCA.

Cum se calculeaza clasa?

Daca nu au evenimente rutiere din vina lor in perioada de referinta, soferii avanseaza o clasa de bonus malus si se pot bucura de o reducere a pretului politei RCA. In cazul in care in aceeasi perioada de referinta sunt inregistrate daune provocate de un sofer, acesta va fi nevoit sa plateasca mai mult pentru incheierea unei asigurari RCA. Mai exact, soferul aflat in aceasta situatie va fi penalizat cu scaderea a doua clase pentru fiecare eveniment pentru care s-a platit o despagubire. Practic sistemul recompenseaza soferii cu o clasa de bonus pentru fiecare an fara daune si il penalizeaza cu doua clase de malus pentru fiecare eveniment decontat de asigurator.

Cum influenteaza tariful?

Pentru soferii care nu au provocat daune in anul precedent incheierii asigurarii RCA, se ofera discounturi dupa cum urmeaza:

Conducatorii auto care au provocat accidente rutiere in anul precedent incheierii politei RCA, vor plati mai mult pentru noua asigurare.Asigurare rca Allianz Asigurare rca Asirom
Asigurare rca Groupama Asigurare rca Euroins
Asigurare rca Generali Asigurare rca Grawe
Asigurare rca Omniasig Asigurare rca Axeria